HTML

http://picasaweb.google.com/sefkertje/Sefkertje2010#

A Csúcsragadozó

A Csúcsragadozó elindul a világba, hogy rászolgáljon a nevére...... Csúcsragadozó mindent a saját felelősségére csinál. Mások- a leírásokon alapuló kisérleteiért- felelősséget nem vállalok!!

Címkék

Friss topikok

Torzsás-saláta/ celtuce/ chinese lettuce

2010.06.28. 23:24 Csúcsragadozó

                                                                                               Képek:Varjú Viktória 

Az idei év /2010/ furcsa időjárása miatt, csak most tudom bemutatni ezt az  érdekes, figyelemre méltó tavaszi  saláta félét. Az eredeti neve félrevezető: spárga-saláta, noha kötőjellel van írva, ami talán egy kicsit utalhat arra, hogy most nem a spárgából készült salátára kell gondolni. Ezért is írtam le az angol neveit. A torzsás v. vastagtörzsű  saláta név találóbb lenne, mert eme zöldségfélének a levele és a megvastagodott törzse is fogyasztható. 

 

A levelek felhasználhatók, ha a levélnyeleket kivágjuk, mert azok keserűek. A felső részen található fiatal levelek, kóstoláskor nem voltak keserűek.

A robosztus törzset vastag héj fedi,amelyet ha megvágunk, akkor itt is a fehér, az állott, öreg salátákra jellemző kesernyés ízű lé jelenik meg. Első kóstoláskor ez meg is tévesztett. Azt hittem, hogy a nem egyenletes növekedés miatt lett ilyen ízű. 

Tisztítás után a ragyogó zöld színű, hasábokat leöblítettem és akkor a kesernyés íz eltűnt/ valszeg a kés vitte rá/.

A törzs nyersen harsogós, friss zöld semleges  ízű. Konzisztenciája valahol az uborka és a fiatal karalábé között van.

Ha elöregedett a növény, akkor a törzs közepén egy fehér keserű csík húzodik végig, amely élvezhetetlenné teszi. Nem érdemes küszködni a kivágásával. 

Felhasználási módok: Nagy levéltömeget fejleszt,azonban állaga eltér az általunk ismert, használt salátáktól. Szárazabb, "papírszerűbb". Ismerősöm hortát készített belőle. Véleménye szerint,pótolja az általa hiányolt, görögök által használt saláta félét.

A törzset sokféleképpen  lehet elkészíteni. Az angol neve utal rá, hogy  az ázsiai konyha használja. Wokban pirítják, más zöldségekhez hasonlóan.Esetleg párolva zöldköretnek lehet használni.

Néhány torzsa  törzs, egy kedves ismerős, Csíki Sándor (Food&Wine) ötlete alapján kovászolva lett. Egyelőre még érlelődik. Eredmény később.

Csak az alapanyagot  szerettem volna bemutatni, a különböző elkészítési módokhoz, pedig engedjék szabadra fantáziájukat...és várjanak 11 hónapot.

A zöldség ITT termett. Több  kép pedig ITT megtekinthető.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

 

 07.07 Elkészült.Finom.

 

 

 

 

3 komment

Címkék: saláta gasztro vega zöldség alapanyag

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsragadozo.blog.hu/api/trackback/id/tr842117379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csíki Sándor · http://www.foodandwine.hu 2010.07.02. 22:08:50

Nagyszerű, amit csinálsz. Gratulálok!

piskoo · http://stagiare.blogspot.com/ 2010.07.06. 13:16:27

Kedves Tihamer!
Gyakorlo szakacskent nagyon erdeklodve olvasom, hogy milyen novenyeket termesztesz otthon!
Tudnal esetleg meg meselni rola, mik vannak a kertedben? A Picasa-n sokmindent lattam, az mind toled van?
Es gyonyoruek a kepek is! Grat Viki:-)
Udvozlettel,
Peter

Csúcsragadozó · http://csucsragadozo.blog.hu 2010.07.07. 14:25:52

@piskoo: Szervusz!
Kérlek, írj levelet a sefkertje-kukac-gmail-pont-com címre,mert kommentben hosszú a válasz.
Megértésedet köszönöm.
Tihamér
süti beállítások módosítása