Képek:Varjú Viktória
A levelek felhasználhatók, ha a levélnyeleket kivágjuk, mert azok keserűek. A felső részen található fiatal levelek, kóstoláskor nem voltak keserűek.
A robosztus törzset vastag héj fedi,amelyet ha megvágunk, akkor itt is a fehér, az állott, öreg salátákra jellemző kesernyés ízű lé jelenik meg. Első kóstoláskor ez meg is tévesztett. Azt hittem, hogy a nem egyenletes növekedés miatt lett ilyen ízű.
Tisztítás után a ragyogó zöld színű, hasábokat leöblítettem és akkor a kesernyés íz eltűnt/ valszeg a kés vitte rá/.
A törzs nyersen harsogós, friss zöld semleges ízű. Konzisztenciája valahol az uborka és a fiatal karalábé között van.
Ha elöregedett a növény, akkor a törzs közepén egy fehér keserű csík húzodik végig, amely élvezhetetlenné teszi. Nem érdemes küszködni a kivágásával.
Felhasználási módok: Nagy levéltömeget fejleszt,azonban állaga eltér az általunk ismert, használt salátáktól. Szárazabb, "papírszerűbb". Ismerősöm hortát készített belőle. Véleménye szerint,pótolja az általa hiányolt, görögök által használt saláta félét.
A törzset sokféleképpen lehet elkészíteni. Az angol neve utal rá, hogy az ázsiai konyha használja. Wokban pirítják, más zöldségekhez hasonlóan.Esetleg párolva zöldköretnek lehet használni.
Néhány torzsa törzs, egy kedves ismerős, Csíki Sándor (Food&Wine) ötlete alapján kovászolva lett. Egyelőre még érlelődik. Eredmény később.
Csak az alapanyagot szerettem volna bemutatni, a különböző elkészítési módokhoz, pedig engedjék szabadra fantáziájukat...és várjanak 11 hónapot.
A zöldség ITT termett. Több kép pedig ITT megtekinthető.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
07.07 Elkészült.Finom.