HTML

A Csúcsragadozó

A Csúcsragadozó elindul a világba, hogy rászolgáljon a nevére...... Csúcsragadozó mindent a saját felelősségére csinál. Mások- a leírásokon alapuló kisérleteiért- felelősséget nem vállalok!!

Címkék

Friss topikok

A cukkini stációi.....

2010.08.12. 20:28 Csúcsragadozó

Az írásban három külső link van. Megértésüket köszönöm!

Zenei ajánlat az olvasáshoz. Nyissa meg a háttérben. Katt ide!

                                                                                           Képek: Varjú Viktória 

1. A fogantatás

A tökfélék hírhedtek a promiszkuitásukról, ezért a fogantatásuk szabályzott körülmények között történik. A porzós és termős virágokat lezárják és elszorítják, hogy a fajta tisztaságát fenntartsák. A megporzás a rovarok kizárásával történik. A kifejlett hím virágból kitépik a porzót és kézzel beporozzák a nő ivarú virágot, amely  alatt képződik a termés, és benne a fajtiszta magok.

 
 
 
                                                                  2. A születés
Három mag kerül az előkészített, érlelt trágyás fészekbe. Régi módszer, hogy kettőt mélyebbre tesznek, egyet pedig, amelyet nedves fűrészporban előcsíráztattak, kissé feljebb. Ha kibújik a földből,  akkor ő lesz a fő növény . A másik kettő csak biztosításnak kell, ha valami miatt az elsővel történik valami. Ha minden rendben zajlik, akkor kibújás után néhány nappal kicsippentik a felesleget. Ha a fő növénnyel történik valami, akkor az egyik túlélheti, a másik nem. Ha az időjárás hűvös, csapadékos, akkor megtörténhet, hogy mind a három mag elrohad. Másodvetés a megoldás.
 
 
 
 
3. A csecsemőkor
A boldogság ideje. A trágyafészek ontja a tápanyagokat. A májusi eső aranyat ér. A növekvő növény felfele tör. 
 
 
 
4. A serdülőkor
Az első erőpróba, mikor a növény elér egy magasságot, és a saját súlya vagy a szél miatt eldől. Ilyenkor előfordulhat, hogy kifordul a földből. Ha minden rendben, megjelennek az első porzós virágok, amiket hajnalban kell leszedni étkezési célból, mikor még a kehely zárt.
 
 
 5. Fiatalság
Kibukkannak a nőivarú virágok, alattuk a kis hengeres testek, a majdani cukkinik.
Kedvező körülmények között 7- 10 alatt kifejlődnek az ideális méretre. A csíkos romanesco fajta  10-12 cm hosszú, a gömb/ tondo pedig 8-10 cm átmérőjű.
" Tapadós" a héjuk, ez a zsengeség jele. Megértek a piacra. Lehet és  kell is szedni őket.
 
Szakmai leírás ízmagyarázattal itt!

 
6. Az érett kor
Folyamatos a növekedés. Nyílnak, poroznak, megtermékenyülnek, leszedődnek. A fészek még ellátja őket tápanyaggal.  A virágok leszáradása az ember köldökcsonkjának leszáradásához hasonlatos. Nedves, nyálkás a találkozási pont a virág és a szára ill. a virág és a zöldségtest között. A fertőzést rezes permetszer szünteti meg. Az erőteljes növekedés következtében a leveleken tápanyaghiány jelei mutatkozhatnak , amelyek különböző elszíneződések formájában jelentkeznek. Tápanyag és mikroelempótlással gyógyítható. Néhány levél a tőhöz közel sárgul, elszárad, de a csúcsnál még tart a lassuló növekedés. Néhányon rajta marad egy-egy termés, ezek nőnek tovább. A következő stációt néhány növény már nem éli meg, mert már terméshozama nem felel meg a  gazdaságosság fogalmának, ezért kiszedik és teszik a komposztdombra, hogy újra részt vegyen az örök körforgásban.
 
 
 
7. Öregkor
A természetes kiszáradás és a nedvesség kettős hatása miatt rohamosan pusztul a növény.
Az esetleg megmaradt egészséges és nagyra nőtt termés magjait nem érdemes a kereszteződések miatt eltenni. A gyerekek halomba rakják, behordják és megetetik az állatokkal, vagy kidobják a komposzt dombra.
 
A tövek kirángatásakor magamban köszönetet mondok, hogy létezett, és már hallani vélem benső mosolyom hangját:
 
Barátom, akár még ebben az életben találkozhatunk!
 
Köszönöm  megtisztelő figyelmüket!
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro vega zöldség cukkini alapanyag séf kertje

A bejegyzés trackback címe:

https://csucsragadozo.blog.hu/api/trackback/id/tr742217839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása